info@plantadrone.hu
 +36 30 409 8006  

Digitális domborzat, felszín és magasság modell készítés

Digitális domborzat, felszín és magasság modell készítés:

Cégünk vállalja drónos, fotogrammetiriai eljárással (légifényképek alapján), vagy LIDAR technológiával (lézeres scannelés alapján) létrehozott domborzatmodellek készítését. Igény szerint az alap néhány méteres pontoságtól egészen a geodéziai, cm-es pontosságig (RTK és GCP-k segítségével) tudunk koordinátahelyes, raszteres, vagy vektoros állományokat készíteni megbízóink számára.

A domborzatmodellek típusai:


DTM (DDM):

Digitális Domborzat Modell, mely a terep (a talaj) fizikai felszínét meghatározott rendszer szerint elhelyezkedő, diszkrét pontokban megadott magasságok segítségével írja le.


DSM (DFM):

Digitális Felszín (Felület) Modell, mely a terep és tereptárgyak (mesterséges és természetes objektumok és vegetáció) felülről látható felszínét határozza meg, tehát figyelembe veszi a felszínborítottsági adatokat is.


DEM (DMM):

Ha olyan modellünk van, amely a földfelszín magassági, vagy domborzati viszonyait ábrázolja, részben akár tartalmazva mesterséges, de „terephez tartozó” objektumokat (pl.: töltések, gátak), akkor összefoglalóan Digitális Magassági Modellekről (DEM), vagy Digitális Domborzatmodellekről beszélünk.


DSZM:

Digitális Szintvonal Modell, mely a terep fizikai felszínét szintvonalak segítségével írja le. (Mélykúti 2007)

 

Felhasználási lehetőségek:

Szintvonaltérképek létrehozása.

Lefolyási modellek készítése, hidrológiai modellezés.

Belvízre érzékeny területek meghatározása.

Építkezések területének előzetes felmérése.

Vegetáció fejlődésének, dőlésének nyomon követése.

Copyright © 2021 - Plantadrone Kft. - All Rights Reserved
Top