info@plantadrone.hu
 +36 30 409 8006  

DJI Phantom 4 Multispectral

A DJI Phantom 4 Multispectral egy régóta várt felvételező eszköz. Aki használta már a régi szériák valamelyikét ennek a gyorsan munkára fogható megbízható „igáslónak”, az tudja az előnyeit. Ezeket a pozitív tulajdonságokat megtartva a DJI továbbfejlesztette és kiegészítette azokkal az új képességekkel, amelyekkel együtt egy szinte minden igényt kielégítő monitoring drónt hozott létre. Mit értünk ez alatt?

  • Pontos multispektrális képalkotás: 5 színcsatornás érzékelővel (Red, Green, Blue, NIR, RedEdge)
  • Integrált spektrális napfény szenzor: Korrekció a fényviszonyokat figyelembevéve
  • Élő RGB és NDVI nézet: Egy érintéssel lehet váltani a két nézet között
  • Repülési teljesítmény: 27 perc repülési idő egy akkumulátorral, kalibrálható súlypont
  • Helyzeti adatok pontosság: Beépített RTK rendszer, centiméter pontos helymeghatározás, TimeSync
  • Szoftver kompatibilitás: DJI Ground Station Pro alkalmazással létrehozott feladatok, repülés tervek és adatok kezelése. Ezek az adatok importálhatók a DJI Terra-ba és így külső szoftverbe.

Multispektrális képalkotás

Az egy lencse helyett most 1+5 kis „érzékelő szem” nézi a vizsgálni kívánt növényállományt, területet. Az előző szériák esetében a gimbalra egy darab kamera volt szerelve, és ha kimondottan mezőgazdasági vonatkozásban akartuk használni, akkor a lencsét ki kellett módosítani, és általában a kék színcsatorna helyére került be a NIR vörös lencsetag. Így a növényállományról máris elkészülhetett az NDVI térkép. Azonban ennek az volt az ára, hogy hagyományos (RGB) képeket ezzel az eszközzel nem lehet készíteni. Így bizonyos feladatokra, pl terület hagyományos fotózására, egy másik eszközt kellett bevetni, ha nem akartunk a szántóföld szélén finommechanikai szerelésbe kezdeni, hogy visszaalakítsuk a lencsét. Másik megoldás az extra payload felhelyezése volt, azaz egy külső tartóra valamilyen agro lencsét szereltünk, és így meg tudtuk tartani az eredeti kamerát is. Ez az extra súly azonban a repülési időt és a drón stabilitását módosította, ráadásul nem kedvező irányba. Az extra súly felhelyezésére a Phantom4 Multispectral esetében is van mód, azonban itt már van lehetőségünk a DJI Pilot alkalmazás segítségével újra kalibrálni a drón súlypontját az optimálisabb repülési teljesítmény érdekében.

Repülési teljesítmény

Ha a drónon nem módosítunk semmit, akkor az alap repülési ideje nagyjából 27 perc, ezt az időt sok tényező befolyásolja, pl.: a szél, vagy nagyobb teljesítménnyel történő repülés. Maximális repülési sebessége 58 km/h.

Élő RGB és NDVI nézet

Természetesen ez még önmagában nem jelentené azt, hogy az új P4 Multispectral ekkora áttörés lenne, azonban a további kiemelkedő extrák megléte már igen.
A terület „lerepülése” során a kontrollerre helyezett kijelzőn már nem csak a hagyományos RGB kamera képeket tudjuk nézni valós időben, hanem a már kész NDVI képet is, ráadásul egy érintéssel válthatunk a két nézet között. Ezáltal nem kell várni az NDVI információkra addig, amíg a számítógépen feldolgozzuk a repülés során készített fotókat. Ez azt jelenti, hogy valóban a feladat befejeztével már kint a terepen pontos képünk lesz arról, hogy hol és milyen állapotok vannak, amelyek esetleges beavatkozásokat igényelnek. Ráadásul mindezt úgy, hogy a területről a meta adatokat ugyanúgy rögzíti az eszköz, és a számítógépen a több színcsatornás elemzést is el tudjuk végezni, ha az élő NDVI térkép részlet kevés valamely információ szükségletünk szempontjából.

Integrált spektrális napfény szenzor

Ezt azzal fejelte meg a gyártó, hogy a drón tetejére egy fényérzékelőt helyezett el, mellyel a kapott értékek pontosságát növelte, így a fényviszonyok változásának is kevésbé vagyunk kiszolgáltatva munka közben. Ez az érzékelő rögzíti a nappali fény tulajdonságait, és ehhez képest korrigálja a szenzorokkal mért hullámhosszokat.

Helyzeti adatok pontossága

Ezzel még mindig nincs vége, hisz a beépített RTK egységnek és a TimeSync rendszernek köszönhetően, valós idejű és pontos helymeghatározási adatokat tudunk rögzíteni. Így bármikor kijelölhetünk területi határokat, foltokat, vagy további intézkedést igénylő pontokat centiméter pontossággal.

Szoftver kompatibilitás

Ehhez társul az a lehetőség, hogy az arra alkalmas kijuttató eszközöknek pl.: a DJI permetező drónjainak pontos differenciált kijuttatási utasítást tudunk adni azáltal, hogy a DJI Phantom 4 Multispectral által rögzített adatokat, és az esetlegesen általunk kialakított feladatokat a DJI Grand Station Pro alkalmazás segítségével átültethetjük a DJI Terra rendszerbe és igy egyszerűen importálhatjuk az DJI Agras MG-1P, vagy a T16 kijuttató eszközök szoftverébe. Természetesen más eszközök, úgymint differenciált kijuttatásra alkalmas műtrágyaszórók esetében is igazak az előbb leírtak. Így a helyspecifikus vagy divatosabb kifejezéssel precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó feladatok gyorsan, egyszerűen megoldhatók ezen eszközök segítségével.
A legkiválóbb dolog, hogy a fent leírt összes mezőgazdaságban alkalmazható tulajdonság INTEGRÁLTAN van egy eszközben. Ahogy az elején is, itt is meg kell említeni, hogy ez az eszköz nagyon gyorsan munkára fogható és nem foglal feleslegesen nagy helyet.
A tények alapján, a piacon a DJI Phantom 4 Multispectral-nak jelenleg nincs versenytársa!
Copyright © 2021 - Plantadrone Kft. - All Rights Reserved
Top