info@plantadrone.hu
 +36 30 409 8006  

Vegetációs index készítés és elemzés

Akárcsak a távérzékelés a vegetációs indexek is igen felkapottak lettek a precíziós gazdálkodás terjedésével, sokan egyenlőség jelet tesznek a két fogalom közé, holott az igazság az, hogy a vegetációs indexek csupán egy vékony, de tagadhatatlanul nagyon fontos szelete a precíziós gazdálkodás összetett rendszerének. Sokan úgy gondolják, hogy ezek az indexek friss felfedezések eredményei, azonban pl. a legáltalánosabb és a legtöbbet emlegetett vegetációs indexet, az NDVI-t már a 70-es években is ismerték és alkalmazták, sőt már 1969-ben létezett a NIR (közeli infravörös) tartományra alapuló vegetációs index.

Az indexek elkészítéséhez szükséges alapmegfigyelés: A növényi levelekben lévő klorofil erősen megköti a kék és vörös fényt, míg a zöldet visszaveri, ezért látjuk zöld színűnek a leveleket. Biotikus, vagy abiotikus stressz hatására a klorofil tartalom csökkenni kezd, amely gyengébb kék és vörös elnyelődéshez vezet, ezáltal a megnövekedett vörös visszaverődés és az amúgy is magas zöld reflektancia miatt a stressz alatt álló, majd elhaló leveleket sárgának látjuk.
Az egészséges növények leveleinek NIR reflektanciája nagyobb, az összes többi, látható tartomány visszaverődése viszont kisebb, mint a stressz alatt álló egyedeké.

Rengeteg vegetációs index létezik és mindegyiknek meg van a célja és optimális felhasználási területe/ideje. Az indexek használatának szükségességét a növényzet fenológiai stádiuma és érettségi foka határozza meg, ezért nem mindegy, hogy milyen felvételekkel próbáljuk meg értékelni állományunkat a vegetáció elején, közepén és végén.

A vegetációs indexekből csak térinformatikai szoftverek segítségével lehet a megfelelő információkat kinyerni.

Mindez bonyolultnak hangzik? Bevalljuk, tényleg az. Éppen ezért vállaljuk a teljes folyamat kivitelezését partnereinknek a felvételezéstől a feldolgozásig és értelmezésig.

Rendelkezik multispektrális drónnal? Az általunk javasolt beállítások alapján, az Ön által felvételezett képekkel is tudunk dolgozni és a kész, feldolgozott, elemzett eredményt kapja kézhez.

Copyright © 2021 - Plantadrone Kft. - All Rights Reserved
Top